duminică, 17 iunie 2012

Sunt manechinele prea slabe?


De cateva luni, industria modei este pusa la zid. E vorba de scandalul iscat de moartea cauzata de anorexie a doua tinere modele – Luisel Ramos din Uruguay si Ana Carolina Reston din Brazilia. Insa cat e realitate si cat e exagerare in toata aceasta nebunie media?
Pentru inceput, sa mentionam ca la baza atacului furibund al anumitor tabloide se afla celebra “masura 0”. Ce insemana masura 0 si cine sunt “vinovatele” de o asemenea oroare? Daca traiesti in Romania zilelor noastre, e imposibil sa nu cunosti cel putin o tanara femeie care poarta marimea 0. Si asta pentru ca, in Europa, 0 inseamna marimea 34, iar in Marea Britanie - 4.

Doar in SUA se foloseste acest termen ce a creat o adevarata obsesie. Nu-i asa ca, dintr-o data, marimea 0 nu mai suna atat de inspaimantator? Eu personal cunosc cel putin 5 fete care poarta 34 si nu sunt nici pe departe anorexice sau bulimice. Sunt pur si simplu subtiri si asta e o doar o chestiune de genetica. De asemenea, ar trebui mentionat si faptul ca majoritatea designerilor creeaza hainele de fitting - cele folosite de modele pentru prezentari si sedintele foto - in marimea 38.

Ce s-a intamplat cu tinerele modele din America de Sud este intr-adevar regretabil. Luisel Ramos avea 22 de ani si a facut atac de cord cand a coborat de pe podium, iar Ana Carolina Reston avea 21 de ani si a decedat in spital in urma complicatiilor cauzate de anorexie. Presa spune ca, in momentul mortii, ajunsese sa cantareasca 38 de kilograme la 1,72 m. cu doar doua zile inainte, Ana Carolina luase parte la o sedinta foto si asta, se spune, ar demonstra cat de distrugatoare este lumea modei. Insa ceea ce nu se mentioneaza e faptul ca, cu cateva luni inainte, Ana Carolina a fost trimisa acasa de la o sedinta foto pentru catalogul Armani deoarece a fost considerata prea slaba.

Reactia organizatorilor Saptamanii Modei de la Madrid a fost aceea de a anunta ca vor interzice folosirea fetelor cu un BMI mai mic de 18 pentru prezentari. Ceea ce, bineinteles, a generat nenumarate controverse care au adus o “nesperata” vizibilitate evenimentului. Si in cazul celebrului BMI (Body Mass Index), parerile sunt impartite. Exista nenumarati medici care sustin ca persoanele care au un index de masa corporala mai mic de 18 nu sunt neaparat nesanatoase.

Spre exemplu, o fata de 1,80 m cu BMI de 17, adica sub limita admisa de Madrid, ar catari 55 de kg. asta o face, intr-adevar, slaba, dar nu insemana ca este anorexica sau nesanatoasa. Foarte important pentru publicul care ii judeca prea repede pe oamenii din industria modei este ca toate manechinele despre care se spune ca sunt atat de slabe sunt fete care au doar 16 ani si este normal ca sa cantareasca mai putin decat o femeie de 25.

Sursa: www.petocuri.ro

Niciun comentariu: