luni, 27 aprilie 2009

Importanta vitaminelor in organism

Vitaminele sunt substante organice necesare- de multe ori in doze foarte mici- organismului pentru a "functiona" normal.Sunt hidrosolubile(solubile in apa) ,liposolubile( solubile in ulei).Unele dintre aceste vitamine sunt sintetizate de organism ( vitaminele D, K, B12 si H), insa trebuie completate si prin aport extern , in vreme ce restul vitaminelor trebuie preluate din alimente sau suplimente alimentare.

Vitamina A( retinolul, beta- carotenul) intervine in cresterea osoasa si in formarea pigmentilor retinei, fiind de asemenea importanta pentru sistemul imunitar, indeosebi pentru timus, care controleaza functiile sistemului imunitar si regleaza sinteza limfocitelor si a producerii de anticorpi. Se gaseste in morcovi, rosii si alte legume si fructe de culori inchise.

Vitamina B1( tiamina, aneurina) este necesara pentru o buna functionare a creierului. Inlatura depresia. Se gaseste in drojdie de bere, oua, germeni de grau).

Vitamina B2( riboflavina) joaca un rol important in absorbtia alimentelor din intestin si transformarea acestora in energia necesara organismului.intervine in metabolismul si recupararea fibrei musculare.

Vitamina B3( vitamina PP)- orevine pelagra. Intervine in metabolizarea alimentelor digerate(glucide, lipide ,proteine). Se gaseste in lapte, oau si legumele cu franze late.

Vitamina B6( piridoxina) intervine in formarea acizilor aminati si in metabolizarea lipidelor Se gaseste in ficat, in creier, carne de porc, pui , cereale.

Vitamina B5(acidul pantoteic) participa la sinteza anumitor hormoni . Se gaseste aproape in toate alimentele.

Vitamina B8( biotina, vitamina H) intervine in sinteza vitaminelor B9 si B12, dar si in metabolizarea glucozie si a acizilor grasi.Se gaseste in ficat, oua, cereale integrale..

Vitamina B9 ( acidul folic). Se gaseste in spanac si in vegetalele cu frunze verzi ( salata, laptuci, stevie). Este recomandata femeilor insarcinate in primele luni de sarcina- limita maxima fiind de 1 miligram zilnic.

Vitamina B12( ciancobalamina) este ingerul protector al nrvilor si sistemului nervos, in general. Carenta provoaca tulburari nervoase , si anemia pernicioasa.

Vitamina C( acidul ascorbic)-un pahar de suc de portocale , proaspat, contine necesarul zilnic de vitamina C. doza necesara zilnica este de 75 miligrame pentru femei, 90 pentru barbati.

Vitamina D(colecalciferol).Doza necesara este de 200UI( 5 micrograme) pe zi, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 5 si 50 de ani.Pentru cei cu varste cuprinsa intre 51 si 70 de ani , doza necesara este de 100 UI. Se gaseste in lapte concentrat si peste.( somon).

Vitamina E( tocoferol)Doza zilnica necesara este de 12 miligrame pe zi. Se gaseste in uleiuri vegetale bogate in acizi grasi nesaturati ( soia, porumb, floarea-soarelui), fructe oleaginoase( arahide, seminte de floarea soarelui).

Vitamina K( vitamina antihemoragica) este sintetizata de bacteriile din flora intestinala. Face parte din grupul B de vitamine si este alcatuite din doua componente naturale: vitamina K(fitochinona)si vitamina K2 ( farnochinona).Se gaseste in brocoli, ulei de soia, galbenus de ou, carne de vita si carne de porc, varza, spanac.

Niciun comentariu: