luni, 27 aprilie 2009

Uite un meniu plin de vitamine!

Vara, mulţi dintre noi constatăm că suntem lipsiţi de “vlagă” şi că suportăm foarte greu căldura. Unul dintre motive este lipsa vitaminelor, care în anotimpul cald se face puternic resimţită. Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, ne oferă câteva sfaturi şi reţete pentru un organism plin de vitalitate.

S-a constatat că există o tendinţă în rândul populaţiei de a lua vitamine fără ca ele să fi fost prescrise de medic. Mulţi consideră că e mai comod să ia pastile decât să introducă în meniul zilnic alimente sănătoase, din care îşi pot lua necesarul de vitamine. Există momente în care mulţi dintre noi avem nevoie de mai multe vitamine. Este cazul femeilor însărcinate, proaspetelor mămici care alăptează sau adolescentelor.

De asemenea, au nevoie de un surplus de vitamine persoanele bolnave, vârstnicii, sportivii, cei cu activităţi stresante, pacienţii cu boli de pancreas sau cei cu boli ale vezicii biliare. Vara, este indicat să vă luaţi vitaminele din fructe şi legume. Vă recomandăm două feluri de mâncare: un preparat din orez şi un desert, care conţin foarte multe vitamine şi sunt declicioase pe perioada caniculară.

Desertul de vară: prăjitura necoaptă

- fructe de sezon (cireşe, vişine, caise, piersici, zmeură fără sâmburi) - 3 căni - 1 singur fel/variate;
- o cană de pesmet, din pâine integrală de grâu
- o cană de seminţe de floarea-soarelui/ nuci

Se scot sâmburii din fructe, se adaugă pesmetul şi seminţele, se amestecă, se pune pe o folie de plastic, se rulează, se ţine în frigider 4-5 ore. Se serveşte felii la masa de dimineaţă, cu iaurt sau ceai de plante.

Prânzul sănătos: salata de orez

- o cană de orez
- un castravete mare, tăiat cuburi
- 2 roşii mari, tăiate cuburi
- o ceapă tăiată fideluţă
- un ardei gras tăiat fâşii subţiri
- o lingură de pătrunjel proaspăt tocat
- o lingură de ulei de susan
- 50 ml suc proaspăt de lămâi

Se pune apa la fiert (2 căni), se adaugă orezul, se lasă pe foc mic, 15 minute, se ia de pe foc şi se mai lasă în vasul acoperit încă 10 minute. Se strecoară şi se lasă să se răcească. După ce s-au răcit, se pun toate ingredientele împreună cu orezul, se amestecă. Se obţin 4 porţii.

Hidratarea este foarte importantă în anotimpul cald. Specialiştii recomandă să beţi cel puţin doi litri de lichide pe zi. Dacă v-aţi săturat de apă sau sucuri, puteţi varia cu un ceai verde, foarte gustos, dar şi extrem de sănătos. În plus, dacă îl beţi cald, vă reglaţi temperatura şi scăpaţi de senzaţia că vă sufocaţi de căldură. Se pot consuma zilnic până la 500 ml de
ceai verde.

Niciun comentariu: