joi, 28 februarie 2008

"Glanda de ingrasare", prea des invocata drept cauza a luarii in greutate

Adesea, cresterea ponderala duce la agravarea acestei afectiuni cronice prin cresterea glicemiei. Invers, in multe cazuri de diabet zaharat tip 2, o scadere ponderala nespectaculoasa (3-7 kg) poate conduce la o ameliorare spectaculoasa a profilului glucidic. De aceea, in cazul dvs, mai mult decit in cazul altor pacienti supraponderali sau obezi fara risc de diabet, de dorit este sa va optimizati greutatea corporala sau macar sa v-o diminuati cu citeva kilograme. In ce priveste analizele recomandate de medicii dvs, acestea reflecta functia tiroidiana.


Tiroida secreta doi hormoni principali: T3 si T4. Nivelul circulant al acestor hormoni poate fi evaluat in valoare totala, reprezentind o fractie libera (activa la nivelul tesuturilor, unde creste arderile) si o fractie legata de o proteina de transport, cu rol de rezervor hormonal circulant. Totodata, fractia libera a acestor doi hormoni poate fi evaluata direct (free T3 sau free T4), separat de fractia legata.

TSH-ul reflecta cel mai fidel functia tiroidiana

Functia tiroidiana este reglata de hipofiza prin intermediul unui hormon hipofizar, numit TSH (thyroid stimulating hormone, hormonul stimulator al tiroidei). In mod normal, TSH stimuleaza tiroida pentru a secreta hormoni tiroidieni. Un exces al hormonilor tiroidieni va determina la nivel hipofizar o scadere a secretiei de TSH, in vederea incercarii de a pune in repaus o tiroida prea activa. Invers, o tiroida prea "lenesa", care secreta prea putini hormoni tiroidieni, va fi depistata de hipofiza, care va creste secretia de TSH peste limita normalului, in vederea "biciuirii" tiroidei penru a secreta din nou un nivel adecvat de hormoni tiroidieni.

Dintre parametrii hormonali care reflecta functia tiroidiana, cel mai fidel (in conditia frecventa in care hipofiza e sanatoasa) este TSH. Valoarea TSH reflecta functia tiroidiana medie a unui interval de timp de citeva zile/saptamini si e primul parametru care se poate modifica, chiar in conditiile in care T3 si T4 masurate in acelasi moment nu sint semnificativ modificate.

Ce spun analizele
Mentionez ca valorile hormonale transmise de dumneavoastra sint incomplete. Nu ati pus unitatile de masura, limitele normalului (care variaza de la un laborator la altul) si nu ati mentionat daca T3 si T4 reprezinta valorile totale sau libere. In orice caz, valoarea TSH-ului dumneavoastra (1,01 - probabil mIU/l sau microIU/ml) este, indiferent de laborator, in limite normale. Ceea ce sugereaza, cu un grad inalt de probabilitate, ca functia dumneavoastra tiroidiana este normala.

Presupun ca valoarea T4 e interpretata ca fiind crescuta fata de normalul laboratorului. Daca T4 reprezinta valoarea totala a hormonului (libera plus legata), nu ma mira ca e mai crescuta decit normal. Asta, din moment ce persoanele supraponderale au, de obicei, un nivel mai mare de proteina de legare a hormonilor tiroidieni.

Si, prin urmare, nivelul total de T4 e artificial crescut datorita cantitatii excesive de T4 legat (mai bogat reprezentat) in timp ce nivelul de T4 liber (cel important prin actiunile sale) e in limite normale. In ipoteza ca T4 ar fi fost crescut in conditiile unei hipertiroidii, aceasta observatie nu ar fi explicat in nici un caz cresterea dumneavoastra ponderala, din moment ce excesul de hormoni tiroidieni creste arderile si indeobste favorizeaza mai curind scaderea decit cresterea ponderala.

In concluzie, consider ca dozarile hormonale au fost indicate in vederea excluderii unei eventuale cauze endocrine (hipotiroidia generatoare de arderi incetinite) a cresterii dumneavoastre ponderale. Dupa parerea mea, ati fost suprainvestigata, dozarea de TSH fiind suficienta. Iar TSH in limite normale exclude o eventuala hipotiroidie drept cauza a excesului dumneavoastra ponderal.

De altfel, multe persoane care cresc in greutate pun acest fapt de cele mai multe ori pe baza unei disfunctii endocrine mai degraba decit pe baza unei dereglari usoare a stilului de viata (sedentarism) si a regimului alimentar (hipercaloric). Prea ades se aude exprimarea pacientului care a crescut in greutate ca presupunind ca "are o glanda de ingrasare". In realitate, este vorba de cele mai multe ori de un usor dezechilibru intre arderi si aport energetic alimentar. Dezechilibru care se acumuleaza in timp, generind excesul ponderal.

Articol de Dr. Dumitru Branisteanu, medic endocrinolog in cadrul Clinicii de Endocrinologie a Spitalului "Sf. Spiridon"

Niciun comentariu: