marți, 9 octombrie 2007

Brunetele se ingrasa mai usor vara

Potrivit unui recent studiu antropologic, 80% din femeile cu ten si par inchis la culoare iau in greutate in acest anotimp

Cercetatorii elvetieni de la Universitatea din Berna au aratat ca aceasta crestere in greutate a brunetelor nu este cauzata doar de schimbarea regimului alimentar, ci si de un raspuns gentic la conditiile meteorologice ale vremii, in zona temperata. Asa cum arata specialistii in eco-fiziologie si eco-antropologie, cresterea in greutate apare mai ales la anumite tipologii feminine, mai reactive hormonal si nervos la unele aspecte specifice ale verii.

Riscul in cazul femeilor mediteranide
Tipologia mediteranida este caracterizata prin statura scunda, picioare lungi, oase subtiri, buze groase, par ondulat si inchis la culoare si ochi inchisi la culoare. Acest model constitutional intalnit mai ales in Italia, Spania si Grecia, dar si in sudul Romaniei, in special in Oltenia, este numai aparent nereceptiv la conditiile meteo ale verii. Cercetatorii elvetieni au dovedit ca femeile mediteranide sunt extrem de reactive hormonal la incalzirea mediului si la radiatiile ultraviolete. Ca urmare, odata cu cresterea mediei de temperatura, apar unele mici modificari ale secretiei unor glande precum cele suprarenale si ale ovarelor. Aceste modificari, care constau in special in secretia unor hormoni steroizi, cresc intens metabolismul asimilativ. Astfel, chiar daca dieta ramane aceeasi ca si primavara, rata cresterii masei proteice se intensifica cu 3-4%. In lipsa unui efort fizic constant, are loc si o crestere a depozitelor de grasimi, cu o rata care poate depasi 6-7%. In acest fel, brunetele scunde pot creste in greutate cu 2-3 kg in numai 40 de zile, daca pastreaza acelasi regim caloric alimentar ca si primavara. Acest fenomen este cauzat de faptul ca la femeile mediteranide fecunditatea maxima este catre sfarsitul toamnei si inceptul iernii, iar nasterea ar trebui sa fie in lunile de vara. Ingrasarea vara ar asigura un surplus de protectie termica, dar si energie, necesare fatului sau laptelui cu care va fi hranit nou-nascutul.
O alta cauza a cresterii in greutate a femeilor mediteranide vara este faptul ca o culoare inchisa a tenului determina o mai buna absorbtie a ultravioletelor, remarcata si prin bronzul rapid. Atat aceasta, cat si iochimia specifica mediteranizilor determina o mai rapida sinteza a viteminei D. Vitamina D determina direct cresterea sintezei de grasimi in jurul coapselor si feselor, la 65% din mediteranizi. Pe de alta parte, aceeasi vitamina D determina o absorbtie mai buna a calciului, care in conditii de vara poate declansa un lant de reactii hormonale care duc in final la ingrasare. Totodata, neurobiologii francezi au descoperit ca, in cazul mediteranizilor, vara scade drastic numarul fibrelor musculare implicate in contractiile ce asigura tonusul muscular. Acest aspect are ca scop scaderea arderilor pentru a evita supraincalzirea in zilele calde. Din nefericire, acelasi proces general de scadere a arderilor se reflecta si in metabolismul grasimilor, care se vor acumula nestingherite.

Ce e de facut?
• Evita sa mananci imediat dupa ce te trezesti. Digestia va fi mai lenta si poate aparea senzatia de foame persistenta inaintea pranzului. Aceasta face ca tot ce vei manca la pranz sa se asimileze foarte bine, surplusul transformandu-se in grasimi.
• La masa de dimineata consuma 150 ml ceai verde, daca se poate neandulcit sau foarte putin indulcit cu o lingurita rasa de zahar.
• Micul dejun trebuie sa nu contina niciodata oua, mezeluri sau lactate grase.
• La pranz, consuma lichide in timpul mesei si evita deserturile. Se recomanda un mar acrisor cu 10-15 minute inaintea dejunului.
• Dupa masa de pranz stai relaxata intr-un fotoliu 15-20 de minute, apoi incearca sa faci cat mai multa miscare, de preferat mers pe jos, evitand bineinteles soarele.
• Intre mese nu consuma bauturi aromate de niciun fel, chiar daca sunt fara zahar.
• Ia cina la 4 ore dupa dejun, iar dupa masa de seara incearca sa faci miscare in aer liber.

Cazul tipologiei dinaride
Femeile din tipologia dinaridului sunt brunete, inalte, cu par drept, mai mult aspru, trunchiul lung, comparativ cu picioarele, care par astfel a fi mai scurte. Trasaturile fetei sunt usor mai colturoase, bratele lungi, toracele ceva mai dezvoltat.
La aceasta categorie feminina a brunetelor, ingrasarea vara se datoreaza in special unei cresteri usoare a secretiei ovariene de estrogeni. Ingrasarea este uniforma, nu in jurul abdomenului, cum se produce de regula la mediteranide. Semnul cel mai evident al acestei mici revolutii hormonale determinate de ultraviolete este o usoara crestere a nervozitatii in zilele de vara, asociata deseori cu un apetit sexual mai crescut.
Totodata, la brunetele dinaride, datorita cresterii mediei temperaturii, scade secretia tiroidei. Hormonii tiroidei sunt catabolizanti, adica produc degradarea metabolica a proteinelor si grasimilor, degajand caldura. Scaderea secretiei tiroidiene pentru supraincalzire determina astfel si diminuarea proceselor degradarii prin hidroliza a grasimilor. Din acest motiv, grasimile se vor acumula mai usor. Aceleasi ultraviolete si radiatii termice determina si o crestere considerabila a absorbtiei vitaminelor necesare pentru un organism ce trebuie sa lupte cu zilele caniculare. Totodata, asa cum se stie, majoritatea vitaminelor determina grabirea metabolismului, avand drept urmare o mai rapida acumulare de grasimi.

Ce e de facut?
• Masa de dimineata trebuie servita dupa aparitia senzatiei depline de trezire. Bea inainte de micul dejun 100-150 ml ceai negru sau verde, usor caldut, apoi treci la masa propriu-zisa.
• Micul dejun trebuie sa nu fie servit in graba, in picioare sau in conditii de stres ori in timpul efectuarii altor activitati.
• Intre micul dejun si dejun se consuma cat mai multe lichide, evitand cafeaua sau bauturile cofeinizate.
• La dejun, evita sa consumi o mare cantitate de alimente, chiar daca e vorba de salate fara ulei sau supe foarte diluate. E lesne de inteles ca trebuie sa eviti grasimile, sosurile, carnea de porc si uleiurile. Este foarte important ca dupa masa de pranz sa nu iesi la soare timp de doua-trei ore, dar nici sa nu dormi in acest rastimp.
• La cina se recomanda sa consumi mai ales carne fiarta de peste sau supe usoare de pui ori de vita.

Niciun comentariu: