miercuri, 26 septembrie 2007

retete cu orez

Chiftelute cu orez
Ingrediente:O ceapa, un catel usturoi, 400 g carne tocata, un ou, sare, curry, 2 ardei grasi, unul galben si unul rosu, o cutie sos dulce-acrisor pentru orez 150 g orez
Se amesteca ceapa tocata cu usturoiul, carnea, oul si condimentele. Se coc chiftelute mici ce se pastraza apoi la cald. Orezul se fierbe in apa sarata. Ardeii se spala si se taie fisii potrivite. Se inabusa in putin ulei, se adauga sosul si se lasa citeva minute. Chiftelutele, orezul si sosul se aranjeaza pe un platou si se servesc imediat.

Orez cu ficat
Ingrediente:200-250g orez, 500g ficat de pui sau de`porc, 2 ardei rosii, 2 ardei verzi, 2 cepe,sos de tomate, 2 foi de dafin, 3 linguri ulei
Se fierbe ficatul cu foile de dafin; cind este gata se scoate din apa se lasa la racit si se taie marunt, in apa de la ficat se pune orezul la fiert. Intr-o tigaie se pun 3 linguri de ulei, se pune ceapa taiata fin. Ardeii taiati fini si se pune apa cit cuprinde. Se pune ficatul taiat marunt se amesteca 10 minute si se pune pasta de tomate.

Ciuperci cu pilaf
Ingrediente:orez, ceapa, ciuperci
Orezul se pune in apa fierbinte
Ceapa se taie maruntel si se pune la calit. Ciupercile curatatesi feliate (eventual) se pun la calit peste ceapa si se lasa cateva minute bune pana scad. Orezul se fierbe separat, se aduga ciupercile, se condimenteza. Cel mai inportant este ca gustul ciupercutelor sa se simta dupa preparare.Se poate servi cu patrunjel presarat, peste portia fiecaruia, si nu in vasul de gatit alaturi merge o mica sau mare salata de varza.

Crochete de orez
Ingrediente:200 gr. orez cu bobul lung, 2 oua, 100 gr. parmezan, 50 gr. cascaval de oaie, 200 gr. faina, 20 cl untdelemn, o lingura de supa de smantana groasa, o lingura de supa de pesmet, o lingurita de nucsoara rasa, sare, piper
Mod de preparare
Puneti sa fiarba orezul in apa sarata. Strecurati-l si dati-l deoparte. Radeti parmezanul si cascavalul. Intr-un castron, bateti ouale ca pentru omleta, apoi incorporati in ele orezul fiert si cele doua feluri de cascaval. Sarati, piperati, adaugati nucsoara, pesmetul si smantana. Amestecati bine compozitia, apoi formati din ea mici crochete. Tavaliti-le prin faina. Incingeti uleiul intr-o tigaie si puneti crochetele sa se prajeasca.Serviti-le fierbinti, acompaniate de o salata de legume.

Orez cu legume
2 catei usturoi, 1 ceapa, 100 ml ulei, 1 varza mica, 2 pumni orez, 1 piept de pui, 1 morcov, 2 oua, Se caleste in ulei ceapa taiata marunt impreuna cu usturoiul si morcovii, se lasa putin sa se prajeasca pana devin aurii. Peste ele se pun 2 oua, se amesteca si se face ca o omleta. Se pune apoi varza taiata bucati potrivite. Se pune putina apa cu putina vegeta. Pieptul de pui se dezoseaza si se prajeste separat dupa care se adauga. Orezul se adauga la sfirsit, fiert dinainte.

Orez cu pui si stafide
3 pahare de orez cu bobul lung,250g carne de pui, 100g unt, 100g stafide, 4 1/2 pahare supa de pui, sare
Mod de preparare
Orezul si stafidele se calesc putin in unt, intr-o cratita cu fundul gros. Se adauga carnea de pui, fiarta si maruntita. Se stinge totul cu zeama de pui sarata dupa gust. Se lasa la foc potrivit pina cind orezul este aproape fiert, apoi se da focul la minim si se acopera cratita cu un capac infasurat intr-un servet curat. Se mai lasa pe foc 15 min.

POFTA BUNA

sursa: roportal.ro Thanks to Gogu

Niciun comentariu: