luni, 31 martie 2008

Slabitul ingrasa romanii

Doua treimi dintre cei care urmeaza o cura de slabire nu reusesc sa dea kilogramele jos. Straturile de extragrasime se tin cu incapatinare de corpurile autohtone. Cauza principala sint retetele mincinoase, arata specialistii contactati de “ Cotidianul ” . Rateuri gastronomice
O treime dintre romanii care au inceput i n ultimii doi ani o dieta nu s-au bucurat prea mult timp de noua silueta, recuperind chiar in timpul regimului kilogramele pierdute, arata un studiu international GfK. Potrivit cercetarii, numai 20% dintre persoanele peste 50 de ani care se supun chinurilor gastronomice reusesc sa isi atinga telul, in timp ce numarul tinerilor sub 30 de ani este dublu.
Nutritionistul Serban Damian considera ca esecurile romanilor se pot explica prin faptul ca urmeaza cure de slabire “ agresiv promovate in presa ” fara fundament medical, care pot avea chiar repercusiuni negative asupra sanatatii. “ Cei care apeleaza la un nutritionist nu sint la prima incercare de a slabi. Majoritatea vin dupa incercari repetate de a tine regim din care au iesit chiar mai plinuti decit erau in prima faza ” , spune Damian.
Batrinii sint greu de urnit
In cazul virstnicilor, ratarile sint puse pe seama factorilor psihologici, dar si a metabolismului lent: “ E foarte greu sa-i urnesti pe batrini si sa-i convingi ca un regim trebuie dublat de exercitii fizice pentru a da rezultate bune pe termen lung ” , adauga nutritionistul.
Infometare moderata
Multi dintre cei preocupati de dimensiuni incearca sa faca miracole cu putin timp inainte de un eveniment important sau de concediul la mare. In opinia nutritionistului Julieta Cristescu, acestia nu vor avea sorti de izbinda. “ Daca vrei sa slabesti un kilogram in doua saptamini poti sa reusesti, dar daca vrei mai mult, nici nu are sens sa te gindesti. Infometarea este cea mai proasta alegere, pentru ca da peste cap intregul organism si straturile de grasime vor reveni rapid ” , sustine ea. Cu sau fara sanse, cei care se inscriu in maratonul regimurilor isi asuma riscurile. Doua dintre metodele foarte populare sint dieta disociata si cea dupa grupele sangvine. Prima, creata de francezul Michel Montignac, se bazeaza pe o selectie a tipurilor de alimente care se consuma exclusiv intr-o zi (lactate, carne, fructe si legume etc.) si care se intinde pe parcursul unei saptamini. “ Nu este un regim rau in sine, insa bariera dintre efectele pozitive si cele negative este foarte subtire, pentru ca la unii functioneaza fara repercusiuni negative, iar la altii deregleaza digestia si intregul metabolism ” , este de parere Damian.
Otravuri la pachet
Cit priveste pilula administrata in functie de grupa singelui, nutritionistul ii lipeste eticheta: “ Este o prostie ” . Nici pastilele sau ceaiurile care se gasesc in farmacii nu sint agreate de specialisti. “ Daca nu au avizul Ministerului Sanatatii nu vor avea nici un efect, iar in acest moment din cite stiu eu pe piata exista numai doua produse acceptate. Retetele autoadministrate sint precum cintatul la vioara dupa ureche: poate fi placut, dar dupa o vreme sigur va scirtii suparator ” , sustine Cristescu.
Exagerarea poarta vina
Serban Damian noteaza pe portalul electronic doctor.info citeva dintre cauzele pentru care cele mai multe cure de slabire nu dau rezultate durabile. Prima este legata de interdictiile prea rigide, care conduc inevitabil la incetinirea metabolismului. “ Cind organismul este hranit insuficient, acesta «se apara» si incetineste rata metabolismului pentru a-si pastra rezervele cit mai mult timp. Interesul este sa se consume cit mai mult din rezervele de tesut adipos. Un regim moderat este mult mai eficient decit unul exagerat ” , explica nutritionistul. O buna parte din vina o poarta lipsa exercitiilor fizice, dar si abordarea fara o baza stiintifica.
Mese in trei culori
“ Pentru multi este foarte greu sa tina regim cu ciorba de varza sau grapefruit, ceea ce le induce o stare depresiva si renunta, motiv pentru care curele din reviste ar trebui evitate ” , mai arata site-ul. Specialistii in nutritie noteaza ca persoanele active au nevoie de 2.500 de calorii pe zi, iar sedentarii se pot multumi cu 2.000. Si pentru unii, si pentru altii, kilogramele extra pot fi date jos fara nici un risc, renuntind in medie la 400 de calorii pe zi. O masa ca la carte trebuie sa contina trei feluri de culori si temperaturi diferite si sa fie cit mai saraca in hidrocarburi. Ambitii feminine
“ In general, femeile au tendinta sa-si urmareasca evolutia greutatii mai mult decit barbatii, numarul celor din vestul Europei care au inceput o dieta in ultimii doi ani (28%) fiind dublu fata de cel al barbatilor ” , se mai arata in studiul GfK. Chiar daca sexul frumos aspira mai asiduu la corpuri de fotomodel, barbatii sint cei care au mai mult succes in a scapa de kilogramele nedorite. “ Doamnele sint mai ambitioase si mai preocupate de silueta decit partenerii lor, insa cei din urma pot slabi mai usor pentru ca au masa musculara mai mare si tesut adipos redus ” , spune Serban Damian. O alta diferenta intre sexe, subliniata de nutritionist, tine de motivatia acestora: “ Femeile vor un trup frumos, in timp ce barbatii se gindesc mai mult la sanatate decit la aspectul fizic ” .
Azi viespe, miine bondar
In ceea ce priveste America si Europa, secolul XX a fost martorul unei repetitii ciclice a trendurilor privind imaginea corporala. Daca in al doilea deceniu femeile isi turteau chirurgical bustul pentru a capata un look baietesc, cu solduri inguste, dar nu neaparat silfidic, prin 1940 silueta clepsidra era idealul feminin. La fel, formele rubensiene reprezentau la inceputul secolului bogatia si prosperitatea, contrastind cu perioada actuala, cind un corp slab, lipsit de excese de grasime si cu muschi lucrati, semnifica succes pe toate planurile. Din 1960 pina in 1979, trendul siluetei feminine fara forme a fost cultivat de media, fiind preluat apoi la scara larga la sfirsitul anilor ’ 80. Imaginile corporale dominante intr-o anume epoca au si o legatura strinsa cu atitudinile fata de maternitate: cum prezentul se caracterizeaza printr-o scadere a natalitatii, “ slabul ” e din nou la moda, la fel cum erau formele voluptuoase in anii ’ 50, pe cind se inregistra o explozie demografica (Alexandra Olivotto).
Regim de voie pentru costelivi
Ingrasarea de bunavoie presupune la fel de multe cazne ca si slabitul. Cele mai multe persoane care au probleme de greutate sufera de diverse afectiuni fizice, motiv pentru care specialistii le recomanda un consult clinic si abia apoi sa apeleze la un nutritionist. In orice caz, principiul este simplu: raportul dintre caloriile acumulate si cele arse trebuie sa fie pozitiv. Pentru asta, medicii vind citeva ponturi celor care au nevoie de kilograme in plus: timp de doua saptamini sa tina un jurnal in care sa noteze observatii despre obiceiurile de alimentatie, sa manince de trei ori pe zi, iar in pauzele dintre mese isi pot permite sa rontaie cite ceva bogat in calorii, cum ar fi alunele, nucile, stafidele, budinca de orez, biscuitii si sucurile dulci. In plus, intr-o cura de ingrasare, ciocolata devine obligatorie.

Sursa : http://www.infonews.ro

Niciun comentariu: