sâmbătă, 23 februarie 2008

Un regim pentru ingrasare

Silueta este preocuparea dintotdeauna a femeilor, dar nu numai a lor. Unele persoane vor sa slabeasca, altele – mai putine, ce-i drept – incearca sa se ingrase.

Femeilor, dar si barbatilor care doresc sa mai ia putin in greutate li se adreseaza specialistul nostru, Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare: "Cei care vor sa se ingrase trebuie sa isi evalueze mai intai starea de sanatate. Este posibil ca persoanele foarte slabe sa sufere de tulburari endocrine, de boli infectioase, asa cum este SIDA, sau de anorexie psihogena. In asemenea cazuri trebuie rezolvata problema de fond. Daca insa starea de sanatate este buna si daca au un indice de masa corporala mai mic decat 18, pot incerca o cura de ingrasare, insotita bineinteles de exercitii fizice".

Ca si in cazul curelor de slabire, si atunci cand vrem sa ne ingrasam avem nevoie de o dieta echilibrata si diversificata nutritional. Dar nutritionistii ne atrag atentia ca principalul scop al unui asemenea demers este cresterea masei musculare, nicidecum a depozitelor de grasimi. Pentru cresterea masei musculare trebuie sporit in primul rand aportul de proteine, atat vegetale, cat si animale: lactate, oua, carne, soia, fasole, mazare, nuci, arahide, fistic. 1-2 g proteine/kg corp/zi sunt suficiente pentru cresterea musculara. Cei care vor sa se ingrase – femei sau barbati, deopotriva – au nevoie de un plus de calorii: intre 500 si 1.500 de calorii peste cele 2.000-2.500 (cat este necesarul zilnic al unui barbat) sau 1.700-2.000 (cat are nevoie o femeie). Cu toate acestea, excesele de orice fel sunt interzise cu desavarsire, mai ales de alimente foarte bogate in grasimi. Trebuie evitate grasimile saturate, provenite din produsele de tip fast-food, din prajeli sau alimente inalt procesate.

In cele cinci-sase mese zilnice pot fi incluse alimentele ceva mai bogate in calorii: branzeturile, untul, painea, orezul, pastele fainoase, fructele uscate, nucile, arahidele, fisticul, uleiurile vegetale (de masline, de rapita), dulciurile cu moderatie. "Cresterea in greutate, ca si scaderea de altfel, trebuie sa fie lenta. Nu trebuie sa ne jucam cu variatiile de greutate corporala. Oscilatiile mari de greutate intr-un timp foarte scurt provoaca dezechilibre metabolice", ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

LICHIDE. Atat cei care vor sa slabeasca, cat si cei care vor sa se ingrase trebuie sa bea 1,5-2 litri de apa zilnic. Cu o singura deosebire! Cei care vor sa scada in greutate pot sa bea apa in timpul mesei. Persoanelor care vor sa se ingrase le este interzisa apa in timpul mesei, inainte sau dupa masa cel putin o ora. Apa dilueaza sucurile gastrice si creeaza senzatia de satietate.

Niciun comentariu: