vineri, 12 octombrie 2007

Ce ar trebui sa mancam pentru a ne ingrasa?

Renunta la carne in fiecare zi, baga peste pentru ca te ajuta mai mult.

Creierul este cel mai viu organ uman: se transforma, se dezvolta, se regenereaza in permanenta. In acelasi timp insa, este extrem de sensibil la mediu. Pe masura ce imbatranim, se contracta. Este afectat de hormonii emisi ca reactie la stresul de durata si influentat de radicalii liberi (substantele chimice instabile rezultate din reactiile normale din organism). De aceea, este important sa avem mare grija de creierul nostru, la fel ca si de orice alta parte importanta a corpului.

Cum putem face asta? In primul rand prin antrenament. Mintea nu trebuie lasata sa leneveasca, este important sa-i dam in permanenta ceva de lucru. Apoi, prin exercitiu fizic. Aerobicul pompeaza mai mult sange in cortexul frontal si stimuleaza secretia de substante care lupta impotriva radicalilor liberi. Nu in ultimul rand, ce mancam este foarte important.

Pentru a mentine creierul la potential maxim, trebuie sa il hranim in concordanta cu originile sale genetice, asa cum se hraneau stramosii nostri. Timp de cateva milioane de ani, genele noastre nu s-au modificat semnificativ, insa dieta s-a schimbat radical. In Epoca de Piatra, 65% din hrana era constituita de fructe, verdeturi, nuci, leguminoase si miere, restul de 35% fiind vanat usor, oua, peste, moluste, crustacee. Ce mancam azi? 55% cereale, lactate, zahar si indulcitori, grasimi procesate si alcool; 28% carne grasa, pasare, oua, peste, moluste si crustacee; doar 17% fructe, verdeturi, leguminoase si nuci. In concluzie, o dieta cum nu se poate mai daunatoare pentru bietii nostri neuroni.

Ce-ar trebui sa mancam?
Fructe si legume. Stramosii nostri obtineau din nuci, legume si fructe 65% din caloriile zilnice si 100g de fibre pe zi - de 10 ori mai mult decat consumul nostru mediu! Fructele si legumele proaspete le ofereau vitamine, minerale si antioxidanti in cantitati pe care azi le obtinem doar din suplimente
Peste! Parintii nostri ne spuneau ca "pestele ne face destepti". La vremea respectiva mi se parea o prostie; insa probabil orice vorba din batrani are o radacina stiintifica. Pentru sanatatea organismului, este important echilibrul dintre grasimile nocive omega-6 si cele benefice, omega-3. In Paleolitic, raportul era 1:1. In zilele noastre, din cauza uleiurilor rafinate si a produselor grase de patiserie, am ajuns la un raport de 15-20:1. Cum sa mai functioneze bietul creier inecat in grasimi nocive? Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci pentru creierul tau este sa-l alimentezi cu grasimi omega-3: peste gras (somon, sardele, macrou, hering) si capsule de untura de peste. E bine si sa limitezi consumul de grasimi rafinate.
Carne alba de pui, fara piele. Stramosii nostri mancau vanat - carne cu 4,3% grasime, in comparatie cu 20-30% grasimi cat are carnea disponibila la supermarket. Autorul considera puiul e un echivalent bun pentru vanat.
Nuci si leguminoase. Desi foarte bogate in calorii, contin grasimi bune.
Mai putine cereale. Nu sunt daunatoare in sine, insa nici nu contin substante valoroase pentru creier.
Mai putin zahar si sodiu, cat mai putine alimente rafinate
Suplimente de vitamine si minerale

Creierul este alcatuit 60% din lipide, asa ca are mare nevoie de grasimi ca sa functioneze eficient. Un creier sanatos are membrane elastice, flexibile; o alimentatie bogata in grasimi nepotrivite le poate rigidiza. De aceea, e important sa stim care sunt grasimile bune si cele daunatoare.

Grasimi care stimuleaza creierul
acidul docosahexaenoic (DHA) - este cel mai puternic stimulent din grupa grasimilor omega-3. Se gaseste in peste, fructe de mare sau suplimente nutritive.
EPA, alta grasime omega-3 foarte buna pentru creier. Se gaseste in peste sau untura de peste
acidul linoleic, pe care il luam din verdeturi, nuci sau seminte de in

Grasimi daunatoare pentru creier
grasimi animale saturate: carne, lapte integral, unt, branza
uleiuri vegetale hidrogenate: margarina, maioneza, hrana procesata
acizi grasi trans: margarina, alimente prajite tip fast-food

Cel mai bun supliment pentru creier, cu rezultate evidente in toate studiile si testele, este untura de peste. Ea contribuie la invingerea radicalilor liberi, imbunatateste memoria, actioneaza impotriva depresiilor si a bolilor neurologice degenerative.

Niciun comentariu: