luni, 17 septembrie 2007

17 lucruri despre care nu stiai ca te pot ingrasa

1) Alergiile
Multe dintre persoanele care sufera de alergii au observat ca antihistaminicele fac sa le creasca apetitul. Cei care sunt alergici la polen sau mucegai au o problema in plus: uneori sunt fortati sa se trezeasca de zeci de ori pe noapte - lucru care ii oboseste si ii face sa consume alimente care le readuc confortul si energia necesare.

2) E-mail-ul
Te faci vinovata de trimiterea zilnica de e-mail-uri colegilor - in loc sa vorbesti cu ei fata in fata? In cazul acesta, esti predispusa la ingrasare cauzata de lipsa de miscare.

3) Indulcitorii artificiali
Se pare ca indulcitorii artificiali pot sa dea peste cap mecanismul natural prin care corpul masoara aportul caloric. Deci mai renunta la unele dintre alimentele cu astfel de indulcitori. Totul cu moderatie!

4) Alimentele slabe in grasimi
Multe dintre aceste alimente "cu putine grasimi" sau "fara grasime" sunt astfel procesate pentru a contine mai putini carbohidrati sau calorii decat variantele obisnuite. Cu toate acestea, in afara de calorii (e adevarat, mai putine) nu prea mai au vreun beneficiu nutritiv. Exceptie fac iaurtul, branza si laptele sarace in grasimi. Pe de alta parte, din vriosele sarace in grasimi - de exemplu - nu mai extragi altceva pe langa calorii.

5) Grijile
Grijile si stresul provoaca in corp cresterea nivelului de cortizol, hormon responsabil de stocarea de grasimi - in special in zona abdominala. Un motiv in plus sa mergi la un salon de masaj cat mai repede!

6) Saritul peste mese
De fiecare data cand mananci, rata metabolismului tau se mareste cu 20 - 30 % pentru urmatoarele 2 ore; daca sari peste mese, pierzi aceasta accelerare metabolica. Saritul peste micul dejun este cel mai periculos - in timpul noptii, rata metabolismului tau scade cu 5% si ramane astfel - pana mananci din nou.

7) Sucul de fructe
Bauturile bogate in fructoza pot sa incetineasca acele substante din corp care se ocupa cu reglarea apetitului. De aceea, este bine ca in locul acestor sucuri sa preferi fructele intregi si sa bei ceaiuri neindulcite.

8 ) Un ficat plin de toxine
Ficatul este organul principal din corp care se ocupa cu arderea grasimilor, dar daca este plin de toxine - ca alcoolul, de exemplu - este prea ocupat cu acestea ca sa mai poata avea grija si de grasimi. Deci redu consumul de alcool, zahar rafinat si grasimi saturate.

9) Salatele de la fast-food
Aceste salate se pare ca au uneori mai multe calorii decat un sandwich. In special sosurile adaugate sunt cele mai periculoase pentru sanatate. Cercetarile au aratat ca, de exemplu, o salata poate avea 452 de calorii, in timp ce un sandwich cu pui are doar 375.

10) Data nasterii
Se pare ca acei copii nascuti in perioada de iarna sunt mai expusi obezitatii decat cei nascuti vara. Motivele sunt cam greu de explicat, singurul lucru stiut cu aproximatie fiind ca cei nascuti iarna au un metabolism mai incet.

11) Privitul la televizor
Daca nici aceste informatii nu te indeparteaza de "cutia magica", nimic nu o mai face. Un grup de cercetatori de la Tulane University, S.U.A., a descoperit ca pulsul, presiunea sanguina si metabolismul scad atat de mult atunci cand privim la televizor, incat pierdem cu 20 - 30 de calorii mai putin decat daca am sta pur si simplu.

12) Contraceptivele
Se pare ca progesteronul din contraceptivele injectabile stimuleaza apetitul. Daca iti este greu sa masori aportul alimentar corect, este recomandat sa treci pe pilule.

13) Grasimea
Un mit des intalnit este acela conform caruia grasimea te ingrasa. Ei bine, numai unele tipuri de grasime te ingrasa. Daca o mananci in moderatie si o iei din alimente care o contin in mod natural - ca avocado - atunci nu ai de ce sa iti faci griji. Dimpotriva, chiar ai nevoie de aceasta grasime, daca vrei sa-ti functioneze corect corpul.

14) Painea neagra
Trebuie sa stii ca, in general, painea neagra este la fel de prelucrata ca si cea alba. Alege painea integrala sau cu seminte, deoarece ele iau mai mult timp organismului in procesul de digestie si nu cauzeaza cresterea nivelului de insulina.

15) Noptile pierdute
Oboseala interfereaza cu abilitatea noastra de a procesa carbohidratii si ne incetineste rata metabolica, deci incearca sa te culci noaptea la o ora cat de cat rezonabila.

16) Mutatul
Atunci cand te muti impreuna cu cineva, ai tendinta de a-ti schimba obiceiurile alimentare. Mai ales daca este vorba despre iubitul tau. Adevarul este ca atunci cand esti indragostita nu te gandesti la grosimea taliei. Nici nu tebuie. Totusi, ai grija sa nu ii copiezi intocmai obiceiurile alimentare. Doar pentru ca acum locuiti impreuna nu inseamna ca trebuie sa inghititi un numar egal de portii.

17) Problemele cu tiroida
Daca te simti mereu obosita si ai inceput sa iei in greutate, inseamna ca poate ai probleme cu tiroida. Intreaba-ti medicul cum trebuie sa te alimentezi, daca acesta descopera ceva in neregula.

Niciun comentariu: