Majoritatea persoanelor active se straduiesc sa-si mentina sau sa-si reduca greutatea. Ei bine, exista si altii, care se straduiesc cel putin la fel de mult sa creasca in greutate!
Jucatorii de rugbi sau hochei, culturistii sau sprinterii incearca sa-si mareasca masa musculara, tot asa cum persoanele in varsta au grija sa nu castige in greutate.
Daca te consideri prea slaba si vrei sa cresti in greutate, nu trebuie, pur si simplu, sa te "indopi" cu mancare, si mai ales, nu cu alimente bogate in grasimi. Cresterea in greutate (ca si scaderea, de altfel) este un proces foarte lent. Poate fi chiar mai dificil daca exista o predispozitie genetica in a fi slaba.
Stabilirea categoriei din care faci parte (subponderal sau supraponderal), precum si a strategiei de imbunatatire a greutatii corporale, trebuie facuta de un nutritionist.
Cum sa te igrasi "frumos"
Excesul de grasime din organism este un real inamic pentru sanatate, datorita problemelor pe care le creeaza, in special la nivel cardiovascular. In acelasi timp, corpul nostru are nevoie de o anumita cantitate de grasime pentru a proteja organele vitale, pentru a mentine un par frumos si o piele sanatoasa, pentru a asigura izolarea termica, pentru a regla colesterolul si a furniza energie muschilor.
Din pacate, subponderalitatea poate duce si la aspecte mai serioase, cum ar fi slabirea sistemului imunitar, scaderea energiei, precum si probleme legate de sanatatea sistemului osos. La randul lui, tesutul muscular este constituit din proteine, insa cresterea consumului de proteine nu va duce, automat, la cresterea masei musculare.
Un consum de unu - doua grame de proteine/kg corp/zi reprezinta o cantitate suficienta de proteine pentru cresterea musculara si repararea tesuturilor. Orice cantitate de proteina in plus nu va fi folosita drept combustibil de catre organism. Consumul de carbohidrati complecsi este esential pentru mentinerea masei musculare.
Cheia cresterii in greutate
Trebuie sa te cantaresti pentru a vedea progresul, la sfarsitul saptamanii. Vei vedea, vei castiga, in medie, intre 0,5 si un kilogram pe saptamana si intre doua si trei kilograme pe luna.
Consuma cu 500 de kcalorii mai mult decat ai face-o in mod obisnuit, imediat ce ai inceput sa numeri caloriile. Sa presupunem ca in prima zi in care ai inceput numaratoarea, ai calculat 2 000 de kcalorii.
Pentru restul saptamanii, se trece la un consum de 2 500 de kcalorii.
Sursa: www.e-sana.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu