marți, 9 octombrie 2007

Cum sa iei in greutate prin sport

Poate parea un paradox, insa foarte multe femei slabe isi doresc sa fie mai "implinite". Cu dive precum Beyonce, J Lo sau Britney, cum ar putea fi altfel! Nu mai sunt la moda siluetele filiforme a la Kate Moss, ci trupurile cu muschi si forme bine definite. Afla cum sa "pui masa" in modul cel mai estetic.

Un plan in alimentatie

Mai intai de toate, va trebui sa-ti pui la cale un plan de alimentatie special pentru "ingrasare". Asta nu presupune trei mese pe zi la fast-food, ci o nutritie care te va ajuta sa "pui pe tine" intr-un mod sanatos si natural. Trebuie pur si simplu sa consumi un numar mare de calorii. Tinteste catre sase mese pe zi, pentru a-ti obisnui stomacul cu volumul marit de hrana. Daca te intrebi cat de mari ar trebui sa fie portiile tale, incearca sa mananci mai mult decat o persoana care incearca sa slabeasca. Daca vei lua gustari dese, iti vei obisnui imediat sistemul digestiv cu o cantitate mai mare de hrana. Nu te feri de alimentele bogate in calorii, precum maslinele, ciocolata sau prajelile.

Un program de fitness mulat pe corpul tau

Nu pune in practica programul de fitness pe care iti planuiai sa-l folosesti la sala, pentru ca s-ar putea sa nu se adapteze nevoilor tale. Nici nu lua in considerare sfaturile persoanelor binevoitoare care arata bine pur si simplu, pentru ca este probabil sa aiba alte nevoi decat ale tale. Roaga instructorul de fitness sa-ti structureze un program special pentru tine, care sa-ti dezvolte masa musculara si care nu solicita efort aerob.

Nu te antrena prea mult

Nu iti vei dezvolta masa musculara daca te extenuezi ridicand greutati. Sesiunile de fitness trebuie sa fie scurte si concentrate si nu uita sa faci pauze de odihna intre seturile de exercitii. Foloseste greutati care "te provoaca", insa nu trebuie sa fie mai grele decat poti suporta. Tehnicile folosite corect sunt esentiale pentru progresul tau. De exemplu, pentru o greutate solicitanta, nu trebuie sa faci mai mult de opt ridicari.

Odihneste-te

O data ce te-ai hotarat sa iei in greutate, antreneaza-te numai lunea, miercurea si vinerea, pentru ca muschii tai sa aiba timp sa se relaxeze si sa se dezvolte. Chiar si exercitiile cardio-vasculare trebuie executate periodic, pentru ca sistemul tau muscular sa aiba timp sa se refaca dupa efort.

Mostra pentru incepatori:

Luni - exercitii pentru toate grupele musculare
Miercuri- exercitii pentru toate grupele musculare
Vineri - exercitii pentru toate grupele musculare

Mostra pentru stadiul intermediar:

Luni - exercitii pentru picioare si abdomen
Miercuri- exercitii pentru spate si bicepsi
Vineri - exercitii pentru piept, umeri si tricepsi

Suplimentele nutritive

Contrar speculatiilor, este mult mai greu "sa pui masa" decat sa slabesti, deoarece persoanele slabe au un metabolism mult mai rapid decat cel normal si caloriile sunt arse chiar daca persoana in cauza nu face vreun efort deosebit. De aceea se recomanda folosirea creatinei, o substanta care ajuta la dezvoltarea masei musculare. De asemenea, un shake vitaminizant dupa fiecare antrenament de fitness este recomandat pentru marirea masei musculare.

de Lavinia Gogu

2 comentarii:

seofirst spunea...

Pentru o ingrasare sanatoasa trebuie sa cresti masa slaba. Pentru aceasta, este adevarat, trebuie sa sporesti numarul de calorii (la max 25% din rata de ardere in functie de activitatea desfasurata, dar sa acorzi o mare atentie zaharurilor si grasimilor;
Ideal ar fi ca zaharurile sa-ti aduca decat energia pe care o consumi. Surplusul energetic ar trebui adaugat prin proteina

seofirst spunea...

Este adevarat; Este foarte greu sa-ti granuiesti mancarea, sa cantaresti alimentele. Eu cred ce de asta au un asa mare succes acei suplimenti alimentari care dozeaza intr-un mod natural toate elementele nutritive necesare